Sifat aku yang sememangnya kalut, bila dah sampai seru vitamin R tak sabar-sabar nak membaking...makanya butter yang baru keluar fridge aku terus pukul dengan KA...ahaksss. so...permukaan atas kek aku tu tak smooth, lubang-lubang udaranya besar-besar!, sib baik bahagian dalamnya menjadi...!!
Resipi daripada Pn Maryam81@myr..TQ kepada tuan punya resipi kerana sudi kongsi resipi ni.
aku buat 1/2 adunan sahaja...dapat kek sebesar 6"x6"x 2", puas jugak makan. Masa mengukus aku kurangkan kepada 2 1/2 jam..
kopipes jugakkkk labuu!!!
- 10 Biji telur
- 2 gelas tepung gandum(250gm)
- 1 gelas gula(125gm)
- 450gm Butter
- 1 gelas horlicks(125gm)
- 1 tin susu pekat / krimer
- 5 sudu makan milo
- 1 gelas bijan - di sangai dulu(125gm)
- 2 gelas kacang tanah -(125gm) disangai + dikisar
- 2 sudu makan browning sugar
Cara-cara
- Gula dan butter di pukul hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu
- kemudian masukkan tepung. dan gaul rata.
- Masukkan horlicks dan milo dan di gaul rata.
- Masukkan kacang tanah dan bijan dan gaul hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan browning sugar dan adunan di masukkan dlm loyang yang telah di alaskan dgn kertas minyak dan dikukus selama 4 jam 1/2
No comments:
Post a Comment