Thursday, 4 June 2009

Kek Birthday

Tah apa ler rasanya kek ni sbb first time buat, tapi luarannya kek ni mmg nampak basah jer aku ambil kat blog http://damiacyan.multiply.com skali lagi untuk family puan seri A*n**.
Deco kali ni sangat memalukan...tapi aku letak gak kat sini sebagai reference sendiri. taksub sgt mendeko sampai jadi semak samun...muahahahah.

Photobucket

Gara-gara banyak sgt tip dan teknik yg nak di cuba kat atas sebijik kek yang comel ni...dah siap baru perasan yg kek aku dah sarat sgt dgn dekorasi...Harap puan seri tak pengsan bila dapat kek ni...

kek Coklat Moist

*1 3/4 cawan tepung gandum
*3/4 cawan serbuk koko
*1 1/2 sk baking powder
*1/2 sk soda bicarbonate
*1 sk garam
2 cawan gula(aku kurangkan kepada 1 3/4 cawan)
2 biji telo
1/2 cwn minyak masak
1 cwn susu segar

ayak bahan *
asingkan putih dan kuning telur.
putar putih telo hingga kembang...masukkan gula.
kemudian masukkan kuning telo, susu segar dan minyak.
masukkan bahan yang di ayak, kaup balik rata.
bakar180C selama 60 min atau kukus selama 1 1/2 jam

** kali ni aku buat kukus.

6 comments:

kak ina kl said...

salam rozie..kek untuk sape tu..lawa apa kek tu...

akak pun suka deco kek ikut kata hati..peduli apa kata orang..janji kita happy...

Hana said...

cun je kek tu ...

Rozie said...

salam kak ina...
kek kengkawan kat sini, kire regular customer ler jugak :). dia ler satu2nya customer saya sbb sy mmg tak jual kek kt org lain...ehehehe

hana...

serabut ler...kalau tgk secara live

Haniff Hanzah said...

kalau limitkan warna, deco byk cam tuh pun akan nampak cun, apa kata kalau nak try deco byk² cam nih,next time just guna merah and kuning tanpa biru utk rose tuh, kalau nak variasi warna lagi, guna oren since oren = merah+kuning, so warna akan serasi.

technique deco rozie rasanya dah cukup hebat dah, so lepas nih boleh adjust dekat warna je la.

Rozie said...

yaaa betul...betul..betul...
baru saya terperasan saya menggunakan byk sgt kolor kat dlm satu design...dlm design concept pun hanya 3 warna diperlukan untuk menghasilkan satu2 karya yg menarik...saya tau benda bab tu, tapi..ntah mcm mana saya bole alpa dan terlupa benda mudah mcm tu..

TQ hanif kerana menyedarkan saya kalau tak saya masih mencari2 di mana silapnya...
komen ilmiah mcm ni yg sgt sy inginkan...sy percaya Hanif ni peminat seni ataupun bekerja dlm bidang seni jugak...:)

salam kenal...

MULAN said...

salam rozie, kalau rozie dapur kayu, saya dapur abu.. hik hik.. sedap betol tengok kek2 tu..