Sunday, 7 June 2009

Lilipop

Photobucket

perisa strawberry untuk icha...

lagi layan bebudak time cuti sekolah...

Ryan macam terlopong jer tgk mama dia leh buat lolipop...heran plak dia, ehehhe
rupa tak lawa, tapi rasa mmg mcm kat kedai

Photobucket

yang ni request dari ryan nak lolipop kolor biru dan mint flavour...yang biru ni kureng jadi sket sbb aku memandai letak air pas tu x letak corn syrup/golden syrup...muahahha, tapi rasa dah ok..

4 sudu besar gula pasir
3-4 titis perisa
2 sudu light corn syrup(ganti ngan golden syrup jer)
lidi satay 8-10 batang
baking paper/kertas yg dan sapu skit butter/minyak

tuang gula dan golden syrup dalam periuk leper yang panas....(dengan api yang kecil)
kacau hingga larut...hati2 jgn jadi gula hangus...:)

bila dah cair ketepikan...titiskan perisa dan pewarna, gaul rata.
tuang larutan ke atas baking paper, terus letak lidi satay...jgn lambat2 sbb larutan gula ni cepat mengeras...
bila dah sejauk bole ler ngap...

**kredit utk myr

3 comments:

Hana said...

wah kak..
x tahu pulak lolipop boleh buat sendiri.. syok nye...

Rozie said...

kalau yg jual tu buh dalam acuan ...tapi yang ni akak drop kan jer adunan atas kertas baking :)

lawa said...

baya nak tiru yg ni..pandainya kak rozie