Thursday, 4 June 2009

Laksa Sarawak

Photobucket

Dah buat pes kena lah buat laksa kan....

resipi ni pun ikut resipi Dayang Jack juga...TQ kerana bermurah hati share resipi ni, soooo yummy :). Aku buat 1/2 daripada sukatan di bawah...

150gm pes laksa
1 peket bee hoon , di celur
200 gm udang basah
200gm santan
2 keping tauhu..(tak letak, sbb tak ada)
100gm taugeh
3 ketul dada ayam(rebus dan racik, aku simpan air rebusan ayam tu)
11/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai(ketuk)
sedikit daun ketumbar/daun sup(racik)
1 helai daun limau purut(aku x ada ni)
4 biji limau kasturi(aku guna lemon)
garam dan gula secukup rasa
2 biji telur di goreng dadar, nipis...dan hiris)

Panaskan air hingga mendidih(aku pakai air rebusan ayam), masukkan udang dan rebus sampai masak, keluarkan udang.
Masukkan pes laksa ke dalam air rebusan tadi bersama cili kisar dan serai..didihkan dengan api perlahan., masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula. siap!

sambalnya:-

tak ada sukatan, sukahati ler ekss sbb aku tak buat sambal ni..aku makan dengan sambal belacan biasa jer pun dah best!

Bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering di kisar halus.
Tumis cili hingga pecah minyak,dan masukkan bahan kisar yang lain...dan masukkan air asam jawa garam dan gula secukup rasa.

cara hidang Laksa:

masukkan bee hoon dalam mangkuk
letak bahan tabur iaitu:-

- daun ketumbar
-hirisan telur dadar
-taugeh celur
-isi ayam yang telah di racik
-Tauhu
-hirisan limau purut
-sambal/sambal beacan.

pas tu letak ler kuah, boleh ngap!

8 comments:

Hana said...

amboi kak...
makan sorang tp sanggup juga buat yg renyah2.. hiasan nak makan sorang pun menarik je tgk.. selalu hana makan sorang.. pakai campak2 je bahan2 dalam mangkuk terus ngappp..hehe..

Rozie said...

hana...lama tak nampak? busy ker?

tu sbb nk masuk tenet kena ler make up skit...slalu campak jugak...eheheheh.

nk makan punya pasal sbb terliur lautan api sanggup ku redah :)

memang renyah sket, nk kena buat pes tu...klentang...klentung kat dapur baru dapat siapkan pes saja...kalau masak lauk harian sure dah siap lauk rendang seperiuk...tapi berbaloi!

Hana said...

itula kak...
saya tgh sibuk pasal nak pindah rumah baru kat shah alam..
survey barang2... minta qou kontraktor2... beli brang2... etc..
dgn sakit demam lagi cuaca panas lagi..
dan urusan2 lain.. rumah kat bangi nak jual..
x sempat sgt nak berinternet..tp sempat juga pasang niat nak tukar blog.. hihi

Papa-NtiQ said...

laksa sarawak ngan mee kolok sama tak?

Rozie said...

papa-Ntiq..
tak sama...mee kolok lg satu trade mark org sarawak...tapi sy tak pernah mkn mee kolok pun..ehehe

Papa-NtiQ said...

ok Rozie, saya dah konpius...sbb dulu pegi kucing saya cuba mee kolok dan memang sedap tapi susah nak cari ni kat JB.
anyway kalu senang2 tu jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan jer...TQ dan kalu bolih register follower yer maklum la blog baru nih sunyi skit hehe

Rozie said...

ok papa-Ntiq, TQ for drop by here, blog sy ni pun tak meriah sunyi sepi gak sbb sy memblog tak konsisten...sy dh jadi follower papa, rajin sungguh papa jln2 cari mkn sy respect sungguh!

nnti kalu dtg KL jgn lupa try Restoran "That Little Gerai" di AU5 Taman Keramat...tapi kena booking dulu, kalau tak booking alamatnya kul 10pm baru dapat tempat duduk...

Papa-NtiQ said...

oo ye ke...nnt saya cuba kat sana. TQ very much kerana follow