Berkenan betul tengok kerabu daging kat Rumah kak Jun..Memang sedap, aku makan bertambah-tambah. Lain kali boleh buat lagi. Resipi asal adalah daripada Kak Hanieliza, TQ banyak-banyak kerana sudi share resipi ini.
resipi ini aku kopipes daripada blog kak Jun...mintak halal eksss, ekekekeke
Bahan
500 gm daging tenderloin
3 biji limau nipis [ambil jus]
3 cm halia [ketuk]
1 batang serai [ketuk]
1 s/b lada hitam [mesin]
garam
gula
Bahan Hiris
7 tangkai cili merah [boleh tambah jika nak pedas]
1 labu bawang besar [bawang holland]
3 batang serai
2 pokok daun ketumbar
Cara
- Daging dibasuh dan rebuskan dengan halia, serai, lada hitam dan sedikit garam sehingga lembut dan kering air rebusan. Sejukkan.
- Daging dihiriskan nipis dan kecil.
- Gaulkan semua bahan hiris dan daging.
- Rasakan masam dan manisnya.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment