Thursday, 14 February 2008

Roti Sosej

Resipi Yani@myresipi..TQ

dah selalu buat...
Lagi satu kes malas, kopipes jer...ekekekek


Bahan
  • 175g tepung roti(white flour)
  • 25g whole-wheat flour(brown color)- aku guna tepung roti biasa
  • 10g gula halus
  • 3g dry yeast
  • 12g butter
  • 130ml air/fresh milk
  • 6 batang sosej
  • telur untuk sapu
  • 3g garam
Cara
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Setkan untuk buat doh. ON!.
  2. Keluarkan angin dan bahagiakan kepada 6 bahagian. Buatkan bentuk bulat. Rehatkan selama 10~15 minit.
  3. Sementara tu, rebus sekejap sosej dan sejatkan.. atau boleh bakar sekejap dgn toaster
  4. Ambik satu doh roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 20~30cm. Lilitkan pada sosej. Buatlah sampai habis.
  5. Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda sebelum dibakar.
  6. Sapukan roti dgn telur. Bakar pada suhu 180C selama 12~15 minit.
  7. Sejukkan roti di atas radar kek

No comments: