Monday, 4 February 2008

Sambal Tumis Ikan Bilis


Sedap di makan bersama nasi lemak ataupun nasi biasa...Kalau kat Negeri Sembilan, makan bersama pulut kuning...uikksss sukanyerrrr!! Aku baru dapat ikan bilis fresh dari Malaysia, masa baru terima parcel ni jantung aku dag dig duk you!!! ikan bilis kat sini tak best, mcm hampehhhh,...kuikuikui!!! Resipi campak-campak juga, semua orang dah tau ..tapi tempek jugak di sini aku cuba buh sukatan key!!


Bahan

Segenggam Ikan bilis
1 cawan cili kering kisar
1 labu bawang besar-potong baji
1 ulas bawang putih- hiris nipis
garam secukup rasa
1 sudu besar gula/secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu besar santan pekat
1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis(optional)
minyak masak

Cara

Goreng Ikan bilis separa masak, sebelum diangkat masukkan bawang putih dan bawang besar. Kacau sekejap biarkan bawang layu sedikit, angkat dan ketepikan sekejap.
Minyak yang sama, tumis cili kisar bersama sedikit garam hingga garing dan terbit minyak- lama skit pun tak apa.
masukkan ikan bilis , kacau
Masukkan Air asam jawa, kacau lagi
Tambah santan pekat , gula dan serbuk pati ikan bilis, sesuaikan rasa.
Selalu dikacau hingga sambal agak pekat.
Angkat dan hidangkan

No comments: