Monday, 4 February 2008

Coklat Rollcake


Resipi daripada Yani @myresipi.. anak-anak memang suka sangat, tapi dah berbulan-bulan aku tak buat. Thanks Yani,sebab share resipi ni...malas nak tulis balik, so aku kopipes jer!!

Bahan
  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • >>krim
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.

***1 sudu kecil halal gelatin dibancuh bersama 1/4 cawan air panas, aku campurkan ke dalam balance krim rollcake tadi... tadaaaa, jadi lah Simple Plain cheesecake...enak di makan bersama fruit sauce (aku cuma pakai jem strawberry...kuikuikui)


No comments: