
Resipi daripada Yani @myresipi.. anak-anak memang suka sangat, tapi dah berbulan-bulan aku tak buat. Thanks Yani,sebab share resipi ni...malas nak tulis balik, so aku kopipes jer!!
Bahan
- 4 biji telur
- 35g tepung gandum
- 15g serbuk koko
- 50g gula halus
- >>krim
- 125g cream cheese
- 150g fresh cream/ whipping cream
- 30g gula halus
- 1 sudu besar lemon jus
Cara-cara
- Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
- Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
- Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
- Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
- Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.
***1 sudu kecil halal gelatin dibancuh bersama 1/4 cawan air panas, aku campurkan ke dalam balance krim rollcake tadi... tadaaaa, jadi lah Simple Plain cheesecake...enak di makan bersama fruit sauce (aku cuma pakai jem strawberry...kuikuikui)

No comments:
Post a Comment