Resipi ni aku ambil dari MyR, oleh kak Zara Klate..itu pun aku yg request 2 tahun lepas, tahun ni baru menjadi apam haku walaupun tak ler merekah sgt, cuma senyum-senyum malu jer ..aku tetap puas hati....muhahahhaa
- 300g tepung beras
- 8-10 sudu besar gula pasir
- 1 sudu besar yeast
- 280-300ml air
- 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
- pewarna merah, hijau
Cara-cara
- tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
- bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
- bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
- masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
- smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
- bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)
No comments:
Post a Comment