Wednesday 19 November 2008

Apam Eno

Masuk ni dah 3 kali buat apam Eno, selama ni tak pernah pas buat apam tak kiralah apam apa skalipun...setelah ku telek dan kubelek, ku korek-korek..baru ku dapat rahsia apam yang marbeles... selama ni mana ku tahu rupanya nak kukus apam pun kena kukus dengan api yang kuat, barulah apam cantik dan merekah-rekah. Korang sumer mesti dah tau mende ni kan..haku sorang jer yang tinggal keretapi...huhuhu

Resipi ni aku ambil dari MyR, oleh kak Zara Klate..itu pun aku yg request 2 tahun lepas, tahun ni baru menjadi apam haku walaupun tak ler merekah sgt, cuma senyum-senyum malu jer ..aku tetap puas hati....muhahahhaa

Collage66

  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yeast
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau

Cara-cara

  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

No comments: