Monday 10 November 2008

Daging Biryani

biryani

Resipi aku selongkar di Almari Resipi

Bahan

1 kg kambing
5 sudu minyak sapi
2 sudu minyak bawang goreng
4 sudu rempah biryani
2 biji bawang besar
5-6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 sudu tomato puree
2 biji tomato
1 cekak daun ketumbar
5 biji cili hijau/merah
3-4 sudu madu
garam dan gula secukupnya
bawang goreng

Cara
Kisar semua bahan kecuali Daging,madu, garam , gula dan bawang goreng.
Masukkan semua bahan kisar dan sedikit air bersama daging ke dalam periuk, masak dengan api yg sederhana hingga daging empuk dan kuah agak-agak pekat...kalau daging belum empuk, tetapi kuah sudah memekat bolehlah tambah sedikit lagi air.
Jika sekiranya daging biryani nampak kering dan kurang berminyak, tambahkan sedikit lagi minyak bawang goreng.
Perasakan dengan madu, garam dan gula.
Akhir sekali taburkan dengan bawang goreng, siap!

sedapnya di makan dengan nasi biryani....yum..yum

No comments: