Ada balance horlick masa buat kek lapis aritu, aku buat puding ni...sedap puding ni lemak-lemak manis..Tapi aritu ada kesilapan teknik skit. Lepas jer masak aku trus buh ke dalam acuan. hasilnya lepas dah beku pudingku terbahagi kepada 2 lapis so rupanya dah tak cantik..sepatutnya aritu aku kacau dulu...biarkan suam-suam baru masukkan ke dalam acuan. Satu adunan puding dapat byk juga, anggaran dalam 2 loyang biasa. Aku buh dalam 1 loyang besar dan acuan-acuan yang kecik2. Sib baik dlm acuan yang kecik-kecik tu menjadi.. dari segi rasa memang marvelous...
Bahan-bahan ( 4 - 6 org )
- sebungkus agar2 yg besar
- 6 cwn air
- 1 cawan gula halus
- 1 tin susu pekat
- 1 tin susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan horlick
- 1 sudu besar tepung custard
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- masukkan agar2 dan air dlm periuk.biarkan agar2 larut dan masukkan gula dan sentiasa digaul sehingga mendidih.
- dlm mangkuk,pukul telur sehingga kembang.
- masukkan esen vanilla,susu pekat, susu cair dan tepung custard di dlm mangkuk telur td.
- setelah agar2 td larut, masukkan campuran telur ke dlm periuk. kacau perlahan.
- akhir sekali, masukkan horlick dan terus kacau sehingga horlick hancur dan larut. bila sudah masak,tuang di dalam acuan dan letak d dlm peti sejuk sblm dihidangkan.
2 comments:
Salam Kak,
Sedap nyer puding tu...nanti nak try buat juga ler..
salam sayang dari tiny d malaysia
Selamat petang,tin susu pekat dan cair tu,yang kecil ke?
Post a Comment