Sunday 27 January 2008

Bun Ayam


Demam Roti daaa

Resipi asal adalah daripada Bun tuna simple/Alma@myresipi
aku ubahsuai skit ikut bahan yang ada dalam simpanan, maka jadi ler Bun Ayam

  • Untuk doh:
  • 90ml air
  • 90ml susu segar
  • 20g butter
  • 1 sdk garam
  • 1 sdb gula
  • 330g tepung roti
  • 1 sdk instant yeast

  • Untuk inti:
  • Inti kentang + ayam(lebih inti karipap semalam daaa)
  • Untuk glaze & toppings:
  • 1 sdk susu segar
  • 1/3 biji telur
  • Sedikit sesame seeds (bijan)

Cara-cara

-Masukkan semua bahan doh ke dalam breadmaker, tunggu hingga proses selesai.
-Keluarkan doh daripada breadmaker, tumbuk-tumbuk keluarkan angin.
-Bahagi doh kepada 10 bahagia, ambil satu leperkan sedikit kemudian sudukan inti kentang ditengah-tengah dan tutup rapat-rapat..ulang hingga selesai.
-Panaskan oven dengan suhu 190C
-Susun di atas dulang pembakar, biarkan doh naik 2x ganda daripada bentuk asal.
-Pecahkan telur, ambil 1/3 daripadanya, campurkan susu segar. Sapukan di atas permukaan bun, taburkan sedikit bijan.
-Bakar bun selama 10-12 minit atau hingga kekuning-kuningan

No comments: