Demam Roti daaa
Resipi asal adalah daripada Bun tuna simple/Alma@myresipi
aku ubahsuai skit ikut bahan yang ada dalam simpanan, maka jadi ler Bun Ayam
- Untuk doh:
- 90ml air
- 90ml susu segar
- 20g butter
- 1 sdk garam
- 1 sdb gula
- 330g tepung roti
- 1 sdk instant yeast
- Untuk inti:
- Inti kentang + ayam(lebih inti karipap semalam daaa)
- Untuk glaze & toppings:
- 1 sdk susu segar
- 1/3 biji telur
- Sedikit sesame seeds (bijan)
Cara-cara
-Masukkan semua bahan doh ke dalam breadmaker, tunggu hingga proses selesai.-Keluarkan doh daripada breadmaker, tumbuk-tumbuk keluarkan angin.
-Bahagi doh kepada 10 bahagia, ambil satu leperkan sedikit kemudian sudukan inti kentang ditengah-tengah dan tutup rapat-rapat..ulang hingga selesai.
-Panaskan oven dengan suhu 190C
-Susun di atas dulang pembakar, biarkan doh naik 2x ganda daripada bentuk asal.
-Pecahkan telur, ambil 1/3 daripadanya, campurkan susu segar. Sapukan di atas permukaan bun, taburkan sedikit bijan.
-Bakar bun selama 10-12 minit atau hingga kekuning-kuningan
No comments:
Post a Comment