Thursday, 24 January 2008

Rendang Mak


Satu lagi masakan ibu...Rendang N.Sembilan cara mak aku,tapi aku dah adjust santan dia untuk kesihatan. Rendang ini ler akan terhidang tiap kali hari raya di rumah aku ...tidak menggunakan Kerisik.

Bahan

1 kilo daging/ayam
400ml santan pekat
4 sudu besar cili kisar
*3 sudu besar ketumbar
*2 sudu besar jintan manis
*1 1/2 sudu besar jintan putih
3 biji bawang besar/10-15 biji bawang kecil
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
2 batang serai
daun kunyit(optional)
1 inci kunyit hidup/1 sudu besar kunyit serbuk
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Cara

Sangai bahan bertanda * hingga wangi, kisar dengan mengisak kering, ketepikan.

Kisar bawang putih, bawang besar, halia dan lengkuas hingga halus
Ketuk serai pecah-pecahkan.

Masukkan semua bahan ke dalam kuali yg besar, agak2 boleh muat sekilo daging dan mudah di kacau.

Masak dengan api yang sederhana supaya daging sempat empuk sepanjang proses merendang, dan selalulah di kacau supaya tidak melekat di bahagian dasar kuali.

Masak hingga rendang mula terbit minyak dan kuah pekat.

Sedia dihidangkan bersama nasi ataupun pulut kuning

* Untuk perantau2 macam aku ni, tak jumpa santan pure, cuma guna santan kotak/tin ..panaskan kuali dengan 1/2 cawan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas sekejap barulah dituruti dengan bahan-bahan lain dan ikut proses seterusnya, boleh juga ditambah 1 sudu besar gula.

No comments: