Bahan-bahan ( 30 keping )- aku dapat 40 keping
- PASTRY
- 200g butter
- 80g gula aising
- 360g superfine flour
- 1biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- FILLING :
- 1 cawan susu cair - aku guna fresh milk
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung kastard - aku guna 2 sudu tepung jagung , tpg kastad x ada dlm stok
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- pewarna kuning
Cara-cara
- Pukul butter dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit.
- Masukkan tepung sampai jadi doh.
- Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
- Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
- Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
- Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
* boleh gunakan susu segar, tapi perlu ditambahkan sukatan tepung kastad atau dikurangkan air
2 comments:
Cun leer tat telur tu, tapi cun lagi piring dia...hehehe
rozie... nak lah sikit egg tart tu:p eehhhh pesal kak e tak nampak ruang chat arrrrrr ke mata kak e yang kelabu sebab gelap je kat umah rozie ni:p :D hehehehehe
Post a Comment