Wednesday, 9 January 2008

Nasi Serai



Resipi daripada Erin di Australia, TQ sudi share resipi ngan akak...Ampunnnn! akak tukar sikit jer method menyediaannya mengikut kebiasaan akak. Nasi ini sedap di makan dengan ayam masak merah atau daging masak hitam... simple dan menyelerakan.

Bahan

3 sudu besar minyak sapi(boleh juga guna minyak masak)
5-6 batang Serai- Di ketuk dan pecah-pecahkan

Bahan A * blend halus

1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
Bahan B

3 pot susu beras basmathi
3 3/4 pot susu air
garam secukup rasa
kiub pati ayam(optional)

Cara

-Rendam beras selama 1/2 jam, toskan airnya.
-Panaskan minyak sapi, tumis bahan A hingga naik bau.
-Masukkan serai, kacau sekejap ~ tunggu hingga kekuningan.
-Masukkan beras, ratakan dan gaul sedikit hingga semua beras di saluti bahan tumis.
-Masukkan air, gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam.
-Teruskan memasak nasi seperti biasa.

No comments: