Friday 2 November 2007

Kari Daging Mama Vogue


Masakan kegemaran HB...

Bahan

300gm daging ~ potong kiub
4 biji bawang besar ~ cincang
3 biji tomato ~ potong kiub
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cawan air
1/2 cawan yogurt ~ pukul sedikit
2 sudu besar rempah kari
secekak daun koriander
minyak sapi untuk menumis


Cara

-Panaskan minyak sapi(boleh dicampurkan dengan minyak masak)
-Tumis bawang besar hingga kekuning-kuningan
-Masukkan daging, kacau sebentar selama 2-3 minit. Biar danging mengecut.
-masukkan buah tomato, biarkan layu
-Bawang putih dan halia di tumbuk jadikan paste, masukkan ke dalam daging
-Masukkan 2 sudu besar rempah kari, gaul sebati selama 2-3 minit.
-Masukkan 1 cawan air, biarkan mendidih.
-Kecilkan air dan tutup periuk, renihkan sehingga daging empuk dan kuah agak
pekat.
-Jika sekiranya kuah sudah pekat, tapi daging masih tidak empuk bolehlah di tambah 1/2 cawan
air lagi dan renih lagi.
-Bila daging sudah empuk masukkan yogurt, renih hingga terbit minyak. Bolehlah di tutup api.
-Taburkan daun koriander yang telah di mayang ~ hidangkan.

No comments: