Resipi ni aku ambil daripada Resipi.net
Bahan-bahan:
500 gram (g) daging kambing atau lembu, dipotong segi empat
2 biji bawang besar, dipotong dadu
1 labu bawang putih ~ kisar halus
1 biji telur, dipukul terlebih dulu
4 biji tomato, sederhana besar
Garam secukup rasa
10g lada hitam, dicincang kasar
1 camca kecil serbuk kunyit
Cara membuatnya:
1. Satukan daging, bawang besar, bawang putih, telur, garam, lada sulah dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk, gaul rata.
2. Perapkan di dalam peti sejuk semalaman.
3. Keluarkan daging yang diperap dan cucukkan pada pencucuk besi kebab ( aku guna pencucuk sate jer). Cucuk selang seli daging dengan tomato.
4. Kemudian panggangkan ia di atas bara api dan balik-balikkan selang lima minit. Jika mahu membakarnya di dalam ketuhar, masukkan daging tadi bersama tomato ke dalam kertas aluminium dan bakar pada suhu tinggi.
* bakar jangan terlalu garing, sebab daging akan menjadi keras
No comments:
Post a Comment