Friday 19 October 2007

Kek Kukus Buah-buahan Basah DianA




Ini adalah resipi DianA. Pertama kali mencuba keknya hasilnya memang tidak mengecewakan, keknya lembut , lembab dan buah-buahannya cantik merata tidak mendak ke bawah..Cuma, pada pendapat aku kek ini terlalu manis...Lain kali aku akan kurangkan sedikit kemanisannya!
aku cuma buat 1/2 adunan sahaja.

Bahan
600gm tepung gandum
300gm gula halus
5 biji telur gred A(gred B guna 8 biji)
2 1/2 buku pure butter
1 kotak(500gm) buah-buahan campuran
2 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu esen vanilla
sedikit pewarna coklat( aku x letak )
2 cawan gula untuk buat gula hangus
kertas minyak~ untuk mengalas loyang
aluminium foil

Cara
-Panaskan kukusan
-Ambil sedikit tepung gandum, gaulkan dengan buah-buahan campuran.
-Ayak tepung dengan soda bicarbonat~ ketepikan
-Gunakan whisk tangan, pukul mentega dengan gula hingga kembang dan sebati
-masukkan esen vanilla dan perwarna coklat, kacau hingga sebati
-Masukkan telur satu persatu, kacau hingga sebati, tak perlu terlalu di pukul.
-Masukkan tepung yang telah di ayak ke dalam adunan, kaup balik dengan menggunakan
spatula hingga sebati dengan satu arah sahaja. ( jangan terlalu menggaul)~ ketepikan
-Masakkan 2 cawan gula dengan api yang kecil hingga cair dan bertikar warna(menjadi gula
hangus)
-Masukkan gula hangus yang panas-panas tadi terus ke dalam adunan dengan menggunakan
senduk kayu, kacau dengan cepat hingga sebati.
-Akhir sekali, masukkan buat-buahan. Gaul rata.
-Alas kertas kuih dalam loyang,sapukan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.
-Tuangkan adunan ke dalam loyang, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil.
-Kukus selam 4 jam( 2 jam dengan api yang kuat,1 1/2 jam dengan api yang sederhana dan 1/2
jam lagi dengan api perlahan)
-Kek ini boleh tahan selama 6 bulan jika di simpan di dalam peti sejuk, pastikan kek di balut
dengan aluminium foil sebelum di simpan.

-

2 comments:

zaliana said...

assalamualaikum..hamba datang dari jauh nak makan nih!!! hehehe

Unknown said...

betul ke butter 2 1/2 buku