sedap resipi nih, tak rugi mencuba..Aku tolong buatkan untuk Ruhil semalam sempena birthday anaknya Daniell yang ke 3 tahun..
kopipes jer....
- Bahan A
- 21/2 cwn tepung gandum
- 1 cwn serbuk koko
- 11/2 tsp soda bikabonat
- Bahan B
- 4 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 11/2 cwn air
- Bahan C
- 11/4 butter
- 2 cwn gula halus
- TOPPING
- 250g coklat masak
- 135ml whipping cream
- 10g butter
Cara-cara
- Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
- Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
- Pukul bahan C sehingga kembang
- Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
- Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.
- Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
- Sementara tunggu kek sejuk, buatlah toppingnya pulak.
- Cairkan coklat masak menggunakan kaedah 'double boiler'.
- Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan ke dalam coklat masak dan pukul hingga pekat.
- Masukkan butter dan kacau hingga sebatilah.
- Biarkan sejuk sblm diratakan ke atas kek.
No comments:
Post a Comment