Sunday, 10 August 2008

Talam Suji

Ambil resipi ni daripada buku resipi MIL aku...aku buat 1/2 adunan daripada resipi di bawah

Collage12

Lapisan Bawah

Bahan:-
2 cawan tepung suji
6 cawan santan cair
1 cawan gula
sedikit pewarna kuning
sedikit garam

Cara:-

Kacau semua bahan dengan api perlahan hingga naik wap kemudian masukkan dalam loyang , kukus selama 10 minit. Selepas masak,kelar-kelarkan permukaan atasnya dengan garfu

Lapisan Atas

Bahan:-

1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung jagung
sedikit serbuk koko
sedikit garam

Cara:-

Kacau bahan atas sehingga naik wap, tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus hingga masak (25min)

3 comments:

||syazwaniadnan|| said...

mak aiii.. ini macam x boleh tahan nii..
kena kasi sepotong dua baru betull..
ehehe :Dzznvayca

Let's dine out said...

salam, Rozie.cantik nampak kuih ni.Mana nak dapat tepung suji kat UK ni.

Rozie said...

salam syazwani...ala... dah lambat lah wani..dah expired 2 hari lepas pun...lewat pos entry, bak sini bekas, nnti kalau buat lagi akak pos...ekekeke

Salam guest...
Senang sgt, tepung suji ni leh jumpa bersepah kat kedai Pakistan...dikenali dgn nama SEMOLINA, ada 2 jenis, yg texturenya kasar dan ada yg halus mcm tepung. 2-2 boleh guna, resipi kali ni saya guna tepung suji yg kasar skit.