Tapi, sedih betul lah agar- agar santan tu tak terapung pun...missi aku kali ni kira gagallah, nnti nak berguru betul-betul dengan cik puan Hasmah ni mcm mana agar-agar santan dia tu terapung di permukaan.

yang ini resipi aku...
Bahan-bahan
5gm serbuk agar-agar
100ml air
500ml santan
4 sudu besar gula
sedikit garam
Cara:
Masak air , masukkan serbuk agar-agar dan gula, biarkan gula hancur. Masukkan santan dan garam. Tunggu mendidih. hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak merwap. tutup api, biarkan agak-agak suam.Masukkan ke dalam bekas, sementara belum beku selalulah di kacau supaya santan dan airnya tidak terbahagi dua..nanti tak cantik pulak rupa agar-agar nya. biarkan beku.
bila dah beku, potong dadu kecil-kecil, ikut suka kita nak potong macam mana lah..tak dosa pun..ekekeke. ketepikan.
Bahan-bahan
60gm gula merah
2 sudu besar gula
600ml air
5gm serbuk agar-agar
Cara-
Didihkan air, masukkan serbuk agar-agar..biarkan larut.Masukkan gula merah dan gula pasir, biarkan mendidih dan gula larut, angkat dan masukkan ke dalam loyang. Taburkan kiub agar-agar santan yang sudah diketepikan tadi. Biarkan beku.
1 comment:
Hi, Another great location for cake decorating ideas and amazing cake photos (see life-sized cake sculpture photos by Roland towards bottom of links in left column and Marsha's cakes also) are at www.winbeckler.com.
Thanks
Post a Comment