Putu ayam..aku pernah buat sekali dulu tolong mak masa bulan puasa...long....long time ago, rasanya time aku sekolah rendah darjah 6 kot..errrmmmm, lama tu dah 20 tahun..tapi sentiasa ingat sampai sekarang sebab saat yang paling aku suka sekali kerana kami sama-sama berpadu tenaga explore buat putu mayam nih.
Kalau di Malaysia terap putu mayam ni atas daun pisang lepas tu kukus...kat UK ni aku terap atas baking paper jer, sapu minyak sket.
Buatnya mudah jer, cuma perlukan tepung beras,secubit garam dan air panas..gaul sampai boleh di uli. Kat UK ni ada lain macam skit tepung berasnya...masa nak tekan putu mayam keluar dari acuan maruku tu ,ada macam rasa nak terkucil..putu mayam tu tak keluar-keluar dari muncung acuan sehabis tenaga aku tekan, itu pun dah kasi lembikkan aduan...susahnya mangggg aiiii,mungkin jenis tepungnya atau acuan maruku aku kureng power.. sib baik buat skit jer...untuk testing.
Rasa tetap marveles. sama macam beli kat moto mamak jual putu mayam tuh
makan dengan kelapa yang di ubuh sedikit garam dan gula merah atau gula perang
1 comment:
Salam rozie. Pandai nya wat putu mayam. Feveret along ni. klu balik semennajung, ni mesti cari lepas ngidam. Slam Ramadhan & smoga mdpt berkat. Nape xbuh chat box senang nk bersalam-salam.
AlongRoz
Post a Comment