Monday, 11 August 2008

Death by Chocolate cake

Khas untuk chocolate lover...memang betul-betul terangkat makan kek nih, ala-ala makan kek chocolate indulgence di Secret Recipe.Aku buat 1/2 adunan daripada resipi di bawah. Terima kasih kepada empunya resipi mrsdayat@myresipi.
Deko kek kali ini agak kurang kemas, dan tidak rata (salah teknikal beb). Kena cuba lagi next time...

Collage14

Resipi aku kopipes jer dari Myresipi...

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

3 comments:

katak_78 said...

serious..this cake looks tempting!!!katak_ayu nak try out this weekend!!!

Kebencian_Maharaja said...

Try jgn tak try sbb raya pun dah xlama gi hehehe

Rozie said...

salam...

Katak-ayu,,errkkk asyik terkejut jer tgk nama nih..try ler, mmg x rugi mencuba..ramai kawan-kawan kata besh!!

kebencian_maharaja,
welkom ke dapur mamavogue..