Baru-baru ni aku telefon ke kampung, sembang ngan mak aku.. mak aku pun buka cerita
"...bla..bla..blaa..si polan tu bla..bla..bla nak buat kenduri..bla..bla anak pompuan dia..bla..si anu..bla..bla..buat kenduri..bla..bla nak bertunang...besan di Kelantan bla..bla nak kenduri..bla..bla.."
semuanya kisah kenduri sana sini..maklum lah dah nak cuti sekolah khabarnya di Malaysia. Aku jadi rindu nak makan nasi kenduri...teringin sangat nak makan nasi ada kismis, ada gajus dan badam..huhuhu, nak buat Biryani karam CMG aku tak rajin..Nasib baik ter rajin plak nak buat nasi minyak nih..
Bahan
4 pot beras basmathi (rendam 1/2 jam dan toskan)
4 1/4 pot air
1/4 pot susu cair
1/2 labu bawang besar- hiris halus
3 ulas bawang putih-hiris halus
1/2 inci halia-hiris halus
sedikit cengkih, bunga lawang, biji pelaga, kulit kayu manis
2 sudu minyak sapi - aku tak buh..tak ada stok
2 sudu butter
kismis
sedikit biji gajus
sedikit kepingan badam
bawang goreng
sedikit kiub pati ayam
Cara
Panaskan minyak sapi bersama butter, tumis cengkih dan kawan-kawannya hingga naik bau
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
masukkan beras , gaul sebati.. biar seminit.
masukkan air, susu cair dan kuib pati ayam., perasakan garamnya..masak nasi seperti biasa.
apabila nasi hampir masak bolehlah masukkan kismis, gajus dan kepingan badam..sedia untuk di ngappppp...
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
No comments:
Post a Comment