Thursday, 28 August 2008

Jeruk oh jeruk

Collage43

Jeruk halia Resipi Yani@myresipi

200ml cuka
70gm gula---aku tambah xtra-xtra
sedikit garam
halia muda--tak jumpa halia muda, aku pakai halia biasa jer

** celur halia dengan air panas mendidih, toskan airnya
larutkan cuka bersama gula dan garam
masukkan halia tadi dalam campuran cuka
peram selama 2-3 hari
sedap, rasanya macam asam halia color merah yg jual di kedai tuh

Collage44

yang ni jeruk mangga...teknik yang sama

2 comments:

Let's dine out said...

sedapnya tengok jeruk tue.Kita kalau nak makan g beli jer kat Hyperama.Jeruk siam.Jeruk mangga tue buat guna mangga yang belum cukup masak lagi ker..
nas

Rozie said...

Nas...
Jeruk mangga tu guna yang muda-muda, gaul dengan garam semalaman dalam peti sejuk..pas tu basuh then masukkan dalam air cuka bergula..